19.12.2013
Испитна питања из предмета Хигијена са медицинском екологијом
Хигијена са медицинском екологијом
Испитна питања – усмени испит:
1. Здравствени значај воде
- Коliчина и кружење воде у природи
- Нутритивни и физиолошки значај воде за пиће
- Епидемиолошки значај воде за пиће
2. Водоснабдевање и пречишћавање воде за пиће
- Локални и јавни објекти за водоснабдевање
- Методе пречишћавања воде за пиће (предтретман)
3. Методе дезинфекције воде за пиће
- Значај дезинфекције воде за пиће
- Средства и постројења за дезинфекцију
4. Контаминација воде за пиће
- Микробиолошка, хемијска и радиолошка контаминација
- Уклањање контаминаната из воде за пиће
5. Школска хигијена
- Хигијена школских објеката
- Утицај школске средине на здравље ђака
6. Ментална хигијена
- Значај очувања менталног здравља у породици, шкоli и на радном месту
- Значај менталне хигијене у војној средини
7. Физичка активност и здравље
- Значај физичке активности за раст и развој
- Значај физичке активности код одрасliх и старих
- Значај физичке активности за војну обуку
8. Хигијена спорстких објеката
- Санитарни услови у спортском објекту
- Хигијена спортске одеће и опреме
- Лична хигијена спортисте и рекреативца
9. Правилна исхрана спортиста и рекреативаца
- Нутритивне потребе у разliчитим фазама тренинга и такмичења
- Режим воде
10. Климатски и микроклиматски чиниоци и људско здравље
- Утицај топле и хладне средине на здравље и психофизичку способност
- Утицај влаге, топлотног струјања и топлотног зрачења
11. Аерозагађење у животној средини и утицај на здравље
- Извори аерозагађења
- Биолошки, хемијски и радиоактивни контаминанти у ваздуху
- Мере спречавања аерозагађења
12. Загађење ваздуха у затвореном простору и утицај на здравље
- Извори аерозагађења
- Биолошки, хемијски и радиоактивни контаминанти у ваздуху
- Мере спречавања аерозагађења
13. Глобални ефекти аерозагађења
- Ефекат „стаклене баште“
- „Озонске рупе“
14. Хигијена земљишта
- Значај земљишта за животну средину
- Контаминација земљишта
15. Хигијена становања
- Зонирање насеља
- Хигијена саобраћаја
- Карактеристике здравог становања
16. Чврсте отпадне материје
- Управљање комуналним отпадом
- Поступци и значај рециклаже
17. Управљање опасним отпадом
- Заразни отпад
- Токсични и радиоактивни отпад
- Поступак са отпадом у медицинским установама
18. Отпадне воде
- Порекло отпадних вода
- Утицај отпадних вода на животну средину
- Пречишћавање отпадних вода
19. Хигијена ванредних ситуација
- Врсте масовних несрећа и катастрофа
- Узроци масовних несрећа
- Последице па људско здравље и животну средину
20. Хигијена ванредних ситуација
- Снабдевање водом и храном
- Смештај и управљање отпадом
- Контрола и сузбијање вектора
21. Препоруке за правилну исхрану
22. Енергетске потребе
- Базални метабоliзам
- Енергија потребна за физичку активност
- Термички ефекат хране
23. Угљени хидрати
- Структура, варење и метабоliзам
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
24. Масти
- Структура, варење и метабоliзам
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
25. Беланчевине
- Структура, варење и метабоliзам
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
26. Витамини
27. Витамин А
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
28. Витамин Д
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
29. Витамини Е и К
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
30. Витамини Б1 и Б2
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
31. Витамини Б3, Б5 и Б6
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
32. Витамин Б12, фолна киселина и биотин
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
33. Витамин Ц
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
34. Минерали
35. Натријум и калијум
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
36. Калцијум и фосфор
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
37. Магнезијум и гвожђе
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
38. Цинк, бакар, флуор и јод
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
39. Селен, хром, манган и молибден
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
40. Исхрана деце и омладине
- Енергетске потребе
- Потребе у макронутријентима
- Потребе у микронутријентима
41. Исхрана трудница и дојиља
- Енергетске потребе
- Потребе у макронутријентима
- Потребе у микронутријентима
42. Исхрана старих особа
- Енергетске потребе
- Потребе у макронутријентима
- Потребе у микронутријентима
43. Гојазност
- Етиологија и подела
- Здравствене последице
- Медицинска нутритивна превенција и терапија
44. Потхрањеност
- Етиологија
- Медицинска нутритивна терапија
45. Исхрана и дијабетеса
- Медицинска нутритивна превенција
- Медицинска нутритивна терапија
46. Исхрана и кардиоваскуларне болести
- Медицинска нутритивна превенција
- Медицинска нутритивна терапија
47. Исхрана и малигне болести
- Медицинска нутритивна превенција
- Медицинска нутритивна терапија
48. Животне намирнице анималног порекла
- Подела Нутритивни састав
- Хигијенско-епидемиолошки значај
49. Животне намирнице биљног порекла
- Подела Нутритивни састав
- Хигијенско-епидемиолошки значај
50. Стандарди безбедности хране
- Добра хигијенска пракса у објектима за производњу и промет хране ХАЦЦП
Практични испит:
1. Испитивање индивидуалне исхране
2. Испитивање колективне исхране
3. Испитивање породичне исхране
4. Антропометријска мерења
5. Процена ухрањености на основу антропометријскух мерења
6. Биохемијска, функционална и клиничка испитивање ухрањености
7. Одређинање енергетских потреба
8. Планирање дневног оброка
9. Локална инспекција објеката водоснабдевања
10. Узорковање воде за пиће
11. Физички преглед воде за пиће
12. Микробиолошки преглед воде за пиће
13. Хемијски преглед воде за пиће
14. Одређивање резидуалног хлора
15. Хлорисање воде за пиће (хлорни препарати, прављење хлорног раствора)
16. Хлорисање воде за пиће (одређивање хлорног броја и методе хлорисања воде за пиће)
17. Дезинфекција локалних водних објеката
18. Лична хигијена
19. Испитивање аерозагађења